Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X

Intervjuad av Kim Ängalid

Intervju: David Olofsson
Postat den 28 november 2010 av Kim Ängalid
David OlofssonDavid Olofsson är en duktig affiliatemarknadsförare, bland annat känd som personen bakom sökmotoroptimering.nu, sajten som skaffat sig en åtråvärd placering på sökordet sökmotoroptiminerg.

Hej David! Tack för att jag fick intervjua dig. Jag såg att du nyligen blev intervjuad på seobranschen så jag ska försöka variera mina frågor så mycket som möjligt. Börja med att berätta lite mer om dig själv och hur du kom in branschen affiliatemarknadföring.

Jag är från Umeå där jag också pluggade medieingenjörsprogrammet på Universitetet. För mig föll det sig ganska naturligt att tjäna mitt uppehälle på Internet. Till en början höll jag på med att sälja valuta i dataspel. Men numera sker all sådan verksamhet i asien och det går inte att konkurrera med dem rent prismässigt. Vi försökte outsourca men det visade sig vara så mycket krångel att ren affiliateverksamhet var mer lönsam. Så jag tvingades mer eller mindre övergå mer och mer till affiliatemarknadsföring. Att jag tycker att det är kul att hålla på med var bara en lycklig omständighet.

Hur brukar du titulera dig när du förklarar vad du arbetar med?

Har funderat lite på detta och kallat mig affiliate, sökmotoroptimerare, sökmotormarknadsförare och entrepenör på Internet. Det senaste visitkortet jag gjorde säger dock inget av dessa. Tyvärr förstörde Google Instant lite av vitsen med det. :-)

david olofsson visitkort

Vad tycker du är roligast, respektive tråkigast inom affiliatemarknadsföring?

Roligast är nog att bygga nya affiliatesidor och leta nya nicer. Tråkigast är helt klart att försöka konfigurera krånglande servers. Och nämn inte bokföring!

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Jag brukar jobba hemifrån med ett pass på morgonen och ofta på kvällen. Ofta är det saker som ska förbättras på många sajter så då tar även mindre ändringar lång tid. För det mesta sitter jag i en utvecklingsmiljö för php och direkt mot olika servers. Ofta sker all kommunikation med arbetspartners via chat och IP-telefoni men vi hyr ibland kontor och jobbar från under några veckor. Då är det så långa arbetsdagar som möjligt som gäller.

Hur ser du på affiliatebranschens framtid?

Aktörer som Google och Facebook kommer att försöka ta större andelar av marknaden genom att själva försöka nå kunderna, men det kommer inte att ske över en natt. Samtidigt kommer kostnaderna för att sätta upp afiliatesidor att bli försumbara och automatisering kommer att bli allt enklare. Kanske kommer allt färre aktörer få allt större del av kakan men när man ser på vad som faktiskt har hänt så har det i många fall varit precis tvärtom. Det är svårt att sia om exakt vad som kommer att hända.

Vad gör du om 10 år?

Förhoppningsvis har jag något framgångsrikt större projekt på gång där mitt eget företag erbjuder en tjänst av något slag. Jag kommer definitivt att jobba med marknadsföring av något slag, om än indirekt.

Har du några hemligheter som du kan dela med dig av när det gäller att bygga upp en framgångsrik affiliatesida?

Man kan egentligen läsa sig till det mesta själv på nätet. För att verkligen få fart på sin verksamhet måste man hitta rätt på alla nivåer. Rätt söktermer, rätt mikroniche, rätt landninssida osv. Det finns många saker som kan gå fel och för att hitta rätt är det trial and error som gäller. Det vanligaste misstaget som affiliates gör är nog att helt enkelt inte testa saker helhjärtat. Om ett projekt går åt skogen är det inte hela världen. Att inte försöka är minst lika dåligt som att misslyckas.

Det här inlägget postades i Intervjuer och har märkts med etiketterna david olofsson. Bokmärk permalänken.
← Annonsera på gserp.seNils Ekman hugger ner Jabob Silfverberg →
6 kommentarer till Intervju: David Olofsson
Pingback: Tweets that mention Intervju: David Olofsson — Topsy.com
Olof skriver:
28 november 2010 kl. 13:01
Perfekt söndagsläsning som kickar igång motivationen ännu mer! Bara tuta och köra. :) Hur många till är på G egentligen? Kommer ju bli besviken den söndagen det inte kommer intervju, haha.
Svara
Nabil skriver:
28 november 2010 kl. 22:12
Håller med Olof. Gillar dina intervjuer! Ytterst motiverande.

Och precis som David säger så börjar automatisering bli allt enklare. Med WordPress 3.0 kan man sätta upp ett nätverk av sajter med hjälp av MU. På så vis slipper man använda sig av 10 enskilda installationer för sina affiliatesajter – utan det räcker enbart med 1.

Hockey är min passion.
Svara
Håkan skriver:
02 december 2010 kl. 11:05
Som vanligt var det en klart intressant intervju att ta del av. Davids sajt är en riktigt fin källa till kunskap för den som vill lära sig mer om SEO. Och det är imponerande hur han lyckas med sina projekt. Man förstår nästan att det är långa arbetsdagar och mycket flit som ligger bakom detta.

Ser redan fram emot nästa intervju! :)
Svara
Personlig assistent skriver:
05 april 2011 kl. 7:48
Äntligen får man lite historia om killen. Har länge undrat vem nykomlingen är som dundrade upp sokmotoroptimering nu så snabbt till ettan på google. Tack för en bra intervju.
Svara