Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
X

Visa Google att sidan handlar om Dig

För att få Google att visa en bild på Dig i sökresultaten så måste Du först skapa en Google Plus-profil. Sedan gäller det att hjälpa Google att koppla samman de blogginlägg du skapar till profilen. Resultatet kan beskådas i skärmdumpen nedan.


I skrivande stund fungerar det här bara på google.com, men det borde komma till google.se inom kort.

Så här hjälper du Google att koppla samman din blogg med din profil på Google+

 1. Se till att din Googleprofil har en profilbild som visar ditt ansikte på ett tydligt sätt.
 2. Skapa en ”author”-sida som länkar till din profil för Google+.
  <a rel="me" href="https://plus.google.com/107967689556768467207">
  En knapp kan även skapas här.
 3. Skapa en länk på varje inlägg som går till din profilsida på din blogg (I mitt fall sidan ”om”: http://www.davidolofsson.se/om/). Länken måste innehålla rel=”author”.
  <a rel="author" href="http://www.davidolofsson.se/om/">David Olofsson</a>
 4. Uppdatera din Googleprofil så att den har länkar till sidan (eller sidorna) där du har definierat dig som författare. För att lägga till länkar, klicka redigera profil, och sedan andra profiler till höger. Lägg sedan till de profilsidor du har skapat.

Efter att jag hade utfört stegen ovan tog det ungefär 2 veckor innan jag började dyka upp smo författare i sökresultaten på google.com.

En något kortare version som jag inte själv har testat

Den här metoden kräver inget specialmekande med den bloggplattform som används, och den är snabbare att använda sig av:

 1. Kopiera webbadressen till din Googleprofil.
 2. Skapa en länk i din bloggpost och som länkar till din Googleprofil och lägg till ?rel=author till slutet av webbadressen.
 3. Se till att använda Ditt fulla namn med ett + efteråt. För mig Skulle det bli David Olofsson+. Hela länken ser då ut så här: <a rel="me" href="https://plus.google.com/107967689556768467207?rel=author">David Olofsson+</a>
 4. Anmäl Dig själv som författare i det här formuläret. Det är oklart om den här sista punkten verkligen behövs. För säkerhets skull så kan Du även utföra steg 4 i den första metoden.

Schema.org

Google stöder även andra system för att specificera variabler som sedan dyker upp i sökresultaten. Det handlar oftast om priser, betygsättningar på recensioner och liknande. Här är ytterligare en metod att visa Google att sidan handlar om just Dig. Testning av metoden har dock inte gett något resultat i form av ökad exponering i sökresultaten. Därmed finns det inte så stor anledning att använda sig av den just för att definiera författare.

 1. Tala först om för Google att du använder dig av systemet som definieras på schema.org.
  <html itemscope itemtype="http://schema.org/Person">
 2. Märk upp det du vill specificera åt Google. Exemplen nedan talar om för Google att sidan handlar om mitt namn, en beskrivning av vad sidan handlar om och vilken bild som ska representera mig.
  <span itemprop="name">David Olofsson</span>
  <span itemprop="description">Spelteori, humanetologi, sökmotoroptimering och andra intressanta saker.</span>
  <img itemprop="image" src="http://www.davidolofsson.se/images/david-olofsson-pixel.png">

Comments

 1. Har jag missat något eller varför ser jag inte din profilbild på det viset som ditt screenshot visar? Måste man vara inloggad på G+för att det ska funka eller?

*